Zonneschade gezicht | emerginC

Wat is zonneschade?

Zonneschade wordt veroorzaakt door de ultraviolette (UV) straling van de zon. Er zijn twee soorten UV-stralen die de huid beschadigen namelijk UVA en UVB. UVA-stralen dringen diep door in de huid en veroorzaken vroegtijdige veroudering, terwijl UVB-stralen voornamelijk de buitenste lagen van de huid aantasten en pigmentatie en zonnebrand veroorzaken.

Symptomen van zonneschade

Zonneschade in het gezicht kan zich op verschillende manieren manifesteren, waaronder:

 • Zonnebrand. Een verbrande huid die pijnlijk aanvoelt.
 • Huidveroudering. Rimpels, fijne lijntjes en een verlies van elasticiteit de huid.
 • Hyperpigmentatie. Vlekken en een ongelijkmatige huidskleur.
 • Actinische keratose. Een schilferige huid of korstige plekken, die voorstadia van huidkanker kunnen zijn.
 • Huidkanker. Vooral melanoom, basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom zijn vormen van kanker veroorzaakt door zonneschade.

Huidkanker is de meest voorkomende kankersoort. In Nederland ligt het percentage mensen met huidkanker vrij hoog. Mensen met een licht huidtype, die snel verbrandt bij blootstelling aan UV-licht van zon of zonnebank, hebben een hogere kans op het krijgen van een melanoom. Dat verklaart in combinatie met ons zongedrag, "Ach, beetje verbrand, dat wordt vanzelf mooi bruin", dat huidkanker relatief veel voorkomt in Nederland.

Zonneschade voorkomen

Preventie is de sleutel tot het minimaliseren van zonneschade. Hier zijn enkele tips om je gezicht te beschermen tegen zonneschade:

 • Gebruik zonnebrandcrème. Smeer iedere dag met een goede zonnebrandcrème met een breed spectrum SPF 30. Herhaal elke twee uur en na zwemmen of sporten.
 • Draag beschermende kleding. Kies voor kleding met een dicht geweven stof en draag een fijne strohoed om je gezicht, nek en oren te beschermen. Een goede zonnebril met UV-bescherming is ook belangrijk om de gevoelige huid rondom de ogen te beschermen.
 • Vermijd de zon tijdens het middaguur. De zon is namelijk het sterkst tussen 10.00 en 16.00 uur. Probeer blootstelling tijdens deze uren te minimaliseren door de schaduw op te zoeken.
 • Gebruik huidverzorging met antioxidanten. Antioxidanten zoals vitamine C en E kunnen helpen om schade door vrije radicalen, veroorzaakt door UV-straling, te neutraliseren. Gebruik serums en crèmes die rijk zijn aan antioxidanten om je huid extra bescherming te bieden.

Behandeling van zonneschade

Als je zonneschade hebt opgelopen, hebben we verschillende producten om je huid te helpen herstellen en de zonneschade in het gezicht te verminderen.

 1. Het belangrijkste is om eerst de PH-waarde van de huid te herstellen. Gebruik daarvoor het emerginC Active Hydrating Complex met kamille, Aloë vera, vitamine B en plantaardig collageen, om je huid te helpen herstellen en te kalmeren.
 2. Daarna, wanneer de huid tot rust is gekomen, kan regelmatig exfoliëren helpen om dode huidcellen te verwijderen en de huid te vernieuwen. Kies voor de zacht exfoliërende emerginC Blue Poppy Seed Enzym polish om extra irritatie van de huid te voorkomen.
 3. Een must voor een huid met zonneschade is het Vitamin C serum! Ons speciale vitamine C complex werkt op de collageen productie en vermindert en voorkomt pigmentatie. Het serum is veilig te gebruiken in de zon. Het emerginC Vitamin C serum is verkrijgbaar in 12% en 20%.
 4. Kies voor een voedende crème om de huid te herstellen en ondersteunen, zoals de Hyper-Vitalizer die onder andere Q-10, vitamine C, E en H en hyaluronzuur bevat. Met behulp van revolutionaire nanopeptiden kunnen die ingrediënten diep in de cellen hun werk doen.

Deze producten uit de groene lijn van emerginC, de Scientific Organics lijn, bevatten Whitonyl®. Een sterk ingrediënt dat werkt op het pigment. Whitonyl® wordt verkregen uit algen, de Palmaria palmata om precies te zijn, en heeft een anti-pigmenterende werking. Het remt de melanogenese en beperkt het transport van melanosomen en foto-geïnduceerde pigmentatie. Ideaal voor een huid met zonneschade!