clean cosmeceuticals

Praten met je huid- interview Holistik

Holistik interviewde Silke van Team Indigo over Praten met je Huid:

  • Wat betekent praten met je huid voor jou? 

Wat mensen nog wel eens vergeten, is dat je huid een levend orgaan is, met elke dag afwisselende behoeften. Die maakt ze je ook duidelijk. Maar de meeste mensen smeren soms jarenlang gewoontegetrouw hetzelfde, bij elk seizoen, en bij elke hormonale kermis waar je huid mee te maken krijgt. Voor mij betekent het: echt aan de behoefte voldoen die mijn huid op dat moment aangeeft, rekening houdend met haar voorkeuren en gevoeligheden en zo zorgen dat ze er optimaal uitziet, maar ook optimaal haar werk doet, en dat is: me beschermen. Een hele mooie relatie is het eigenlijk, die de moeite van het investeren waard is. 

  • Hoe leer je luisteren naar hetgeen je huid je te vertellen heeft? 

Luisteren doe je in dit geval met je ogen, vingers en hersenen- niet met je oren!

Het belangrijkste is om van de automatische piloot af te stappen, en niet meer gedachteloos dingen opsmeren omdat een vriendin het aanraadt, het er mooi uitzag in de reclame, om de beloften die staan op het flesje. Je weet precies wanneer je huid op haar best is: glad, stralend, gezond, niet droog, rood, trekkerig of met een break out. Wat iedereen moet mijden is minerale olien, synthetische geur- en kleurstoffen en parabenen. Geen enkele huid wordt daar beter van. Maar dan begint het pas; dan moet je gaan fine tunen en kijken waar JOUW huid behoefte aan heeft, of negatief op reageert, en dat kunnen soms in basis hele fijne, goede grondstoffen zijn. Of iets dat je eet, of niet eet! Nu zie je bijvoorbeeld veel vaalheid door gebrek aan vitamine D. Veel vrouwen lijden hier aan ,zonder het zelf te weten. 

Als je huid bijvoorbeeld droog en trekkerig voelt, heeft het behoefte aan vocht en lipides.. ik ben dan groot voorstander van een hydraterende olie kuur; zoals de hydra repair capsules van emerginC met avocado olie (die tegelijk beschermen en zorgt dat de huid haar vocht vast houdt) en een balancerende creme zoals de emerginC hyper vitalizer. Blijf in ieder geval weg van teveel zuren, sulfaten en verkeerde alcoholen (zoals alcohol denat).Ook break outs kunnen het gevolg zijn van vet- en vocht tekort, en een acne huid heeft vocht zelfs heel hard nodig in plaats van het extra uitdrogen dat je vaak ziet. Dan adviseren we het Active Hydrating Complex, dat ook een vitamine B-complex bevat en appelzuur dat talg reguleert.

  • Wat zijn de belangrijkste signalen die je huid afgeeft dat ze gehoord wil worden?

Heel simpel; alles wat niet mooi is! roodheid, trekkerigheid, schilfers, pigmentatie pukkeltjes, droogteplekken, contact allergieën, jeuk, rimpels, acne, vaalheid. Bij al deze dingen is het nodig dat jij actie onderneemt. Ook je andere niet-zichtbare organen zullen je dankbaar zijn trouwens; je huid praat ook voor hen!

Sommige van deze net genoemde verschijnselen  zijn onvermijdelijk als we ouder worden, maar veel zijn te voorkomen met een goede verzorging.. en vooral bescherming. Zonlicht, vervuiling, voeding ,agressieve producten, chemische bestanddelen werken allemaal oxidatief en vallen de huid aan.  Bij acne is het belangrijk goed te blijven kijken. Via de reguliere geneeskunde krijg je veelal een oplossing aangeboden (antibiotica, de pil, of roaccutane) die de huid enorm uitdroogt  en voor meerdere problemen zorgt, zoals pigmentatie, droge huid, schilfers of overgevoeligheid. Zorg dat je je huid juist hydrateert, voedt en beschermt in plaats van verder uitdroogt. 

  • Welke remedies zou je adviseren? Misschien weet je er eentje die je acuut kunt toepassen en eentje die meer holistisch is voor de langere termijn. 

Als iets niet werkt; stoppen. Ook al was het een dure creme; ga er mee terug, meld het je verkooppunt of schoonheidsspecialist. Maak er een buurvrouw blij mee.  Maar stop. Ik vind je huid ZO belangrijk; als die mooi is ben jij mooi.  Ik raad daarom ook echt aan je creme op goed advies te kopen.  Bij de grotere ketens is er te vaak een incentive  voor de verkoopster om bepaalde merken te verkopen die maand, en krijg je niet altijd wat juist is voor jou. 

Maar uiteindelijk moet jij de echte expert worden van jouw huid; niemand kan beter bepalen hoe het met haar gaat en wat werkt dan jij.

Ik raad bij alles aan eerst de balans terug te brengen, en dan pas het probleem waar je mee zit. Als de vocht-vet balans en ph goed is, zul je merken dat veel problemen gewoonweggaan. De problemen die niet weg gaan (zoals pigmentatie en rimpels) zullen veel beter te behandelen zijn als je huid in optimale conditie is. 

Essentieel voor eigenlijk iedereen (behalve de rosacea en supergevoelige huid, die eerst moet aansterken)is een goed vitamine c serum: het versterkt je bindweefsel, verheldert, bestrijdt pigmentatie, verbetert de doorbloeding, vermindert littekens, doodt acne veroorzakende bacteriën, en bevordert ook nog eens de aanmaak van collageen. 

Dit zou iedereen in zijn beauty regime moeten hebben. Let erop  dat je creme magnesium ascorbyl fosfaat  bevat, en niet alleen ascorbyl zuur; dit is een veelvoorkomende goedkope vorm van vitamine c en wordt slecht door de huid opgenomen.  Zorg ook dat het goed verpakt is; geoxideerde vitamine c is juist schadelijk voor de huid. Daarom ben ik zo dol op onze emerginC vitamin C serum; de active ingredient encapsulation bolletjes zorgen voor een superverse, hoge dosis ascorbyl fosfaat bij elk gebruik. Bij echte problemen zoals acne en eczeem raad ik ook altijd aan een voedingsdeskundige zoals Sophia van Sorgen of Kyrin Hall in te schakelen; soms kan het verminderen van suiker, of tarwe bijvoorbeeld, een dramatisch effect teweeg brengen. Maar ook hier geloof ik in customization; wat voor een ander werkt werkt niet per se voor jou. Jij bent uniek, met unieke behoeftes! Neem de moeite en neem een consult, kan vaak zelfs telefonisch en wordt vergoed door veel verzekeringen. 

Verder raad ik aan:

- genoeg slaap!  Van niet slapen word je lelijk. Dat is nou eenmaal zo. Haal het in waar je kan, doe een dutje. Maar je huid herstelt als je slaapt.  

-Wees matig met alcohol; nieuw onderzoek wijst uit dat het effect van een nacht doorzakken op je huid pas na een maand weg is. 

Als we naar huidverzorging kijken: heb je een advies hoe te bepalen of een creme of serum echt past bij je huid?

eerst ECHT kijken. Naar jezelf! Leuk! Geniet van dat hoofd dat je elke ochtend weer van alles vertelt. Vaak focussen we ons op een onderdeel zoals pigmentatie, pukkels of rimpels dat heel erg in het oog springt en kopen we producten om dat te bestrijden. VEEL belangrijker is het naar de basisconditie van je huid te kijken en dat eerst te behandelen. Rust creëren, balans, een goede basis. 

De emerginC hyper vitalizer cream is ideale creme om dit te bereiken; ik adviseer hem meestal als opstart creme. Verder; kies nooit voor agressief. Snel resultaat misschien, maar je betaalt de prijs ALTIJD, vroeger of later. 

Daarna, als je gekozen hebt; blijf kijken, je huid mag best even reageren, zeker als je ineens een actief product gaat gebruiken, maar dit mag niet te lang duren. Je huid praat hier ook met je. Je moet verbetering zien. Maak fotos. Een goede creme werkt vaak geleidelijk en het effect is niet altijd evident voor jezelf, omdat je dagelijks meerdere malen in de spiegel kijkt. Dit kan je verleiden tot te agressieve middelen, terwijl je eigenlijk goed op weg was.

Nadat je huid in balans is, kan het zijn dat je verschillende cremes nodig hebt; als je veel fietst bijvoorbeeld kies je overdag een creme met meer bescherming; maar meer hydratatie als je op kantoor zit. Zorg dat je kan inspelen op behoeftes. Het kost niet meer; je doet er zo natuurlijk ook langer mee.

  • Hoe vaak is het nodig om met je huid in gesprek te gaan?
  • In ieder geval elke keer als je wat opsmeert. Maar als je aanleert te voelen wat je voelt en je er niet voor af te sluiten, ben je de hele dag af en aan met je huid in gesprek. Temperatuurschommelingen, veel buiten geweest in koude wind of juist zon, díe tijd van de maand, een vies make-upje dat begint te jeuken..  boos, blij.. je huid vindt er allemaal wat van en vertelt je dat: luister er naar! De ene dag meer vet, meer vocht, een maskertje waar nodig. Wissel af qua dieet en cremes al naar gelang je huid je aangeeft dat het nodig is. Denk niet teveel in huidtype, maar huidconditie, dus. 
  • Wat zijn de belangrijkste lessen die jij van je huid hebt geleerd?

wees lief! En geduldig. Ga niet in de aanval, maar ga liever de discussie aan met je huid.  Geloof je instinct en je eigen wijsheid. Nietzsche zegt dat er meer wijsheid zit in ons lijf, dan in onze diepste filosofieën. En zo is het!

natuurlijke ingredienten
geen
parfums
geen
parabenen
geen
kleurstoffen
niet op dieren
getest
geen
pegs
geen
sles
geens
sls
Copyright © 2024 Indigo Cosmetics

Selecteer een Afleverpunt